KEK COKLAT
- 1 cawan susu cair
- 1 cawan air
- 1 cawan butter cair
- 2 cawan gula perang
- 2 cawan tepung superfine/gandum
- 1/2 cawan serbuk koko
- 1 s/k baking powder
- 1/2 s/k soda bikarbonat
- 2 biji telur ayam
- 1 s/k esen vanilla
- Panaskan kukusan
- Kacau semua bahan A supaya sama rata.
- Masukkan bahan B dan kacau lagi.
- Masukkan bahan C dan kacau lagi supaya tidak bergentil.
- Lapikkan loyang dan masukkan adunan.
- Kukuskan selama 1 jam dengan api sederhana.(bungkus kain penutup kukus)
- Hiaskan dengan krim coklat
- 250 gm cooking coklat
- 1 s/b cocoa butter [butter]
- Coklat dicincangkan kecil. Masukkan coklat dan cocoa-butter dalam mangkuk bertangkai dan tahan panas.
- Panaskan coklat dan kacau sampai coklat cair. Tutup api.
- Kacau coklat sampai semua telah cair.
- Bila nampak coklat agak pekat boleh sapukan atas kek mengikut suka hati.
- Hiaskan mengikut pilihan sendiri
No comments:
Post a Comment