Saturday, 13 January 2018

Resepi Kek Coklat Special

KEK COKLAT 
 
Bahan A [Kacau rata]
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan air
  • 1 cawan butter cair
  • 2 cawan gula perang
Bahan B [ayakkan]
  • 2 cawan tepung superfine/gandum
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 s/k baking powder
  • 1/2 s/k soda bikarbonat
Bahan C [kacau rata]
  • 2 biji telur ayam 
  • 1 s/k esen vanilla
Cara1.
  1. Panaskan kukusan
  2. Kacau semua bahan A supaya sama rata.
  3. Masukkan bahan B dan kacau lagi.
  4. Masukkan bahan C dan kacau lagi supaya tidak bergentil.
  5. Lapikkan loyang dan masukkan adunan.
  6. Kukuskan selama 1 jam dengan api sederhana.(bungkus kain penutup kukus)
  7. Hiaskan dengan krim coklat
KRIM COKLAT 
  • 250 gm cooking coklat
  • 1 s/b cocoa butter [butter]
Cara
  1. Coklat dicincangkan kecil. Masukkan coklat dan cocoa-butter dalam mangkuk bertangkai dan tahan panas.
  2. Panaskan coklat dan kacau sampai coklat cair. Tutup api.
  3. Kacau coklat sampai semua telah cair.
  4. Bila nampak coklat agak pekat boleh sapukan atas kek mengikut suka hati.
  5. Hiaskan mengikut pilihan sendiri

No comments:

Post a Comment